Herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że napar plasujący się tuż za wodą, rozpoczynał swoją karierę jako produkt leczniczy. Spożywając herbatę regularnie, rozpoczynasz profilaktykę wielu schorzeń, a także oczyszczasz organizm i wspomagasz jego działanie. Poznaj rodzaje herbat i ich właściwości prozdrowotne!
Skąd pochodzi herbata?
Herbatą nazywamy szereg naparów o rozmaitym pochodzeniu. Są to zarówno napary ziołowe, jak i yerba mate, mieszanki z owocami, a także te aromatyzowane. Na początku warto zaznaczyć, że najprawdziwsza herbata pochodzi z krzewów Camelia Sinensis. To z nich wytworzona zostanie herbata czarna, czerwona, biała, zielona. Pewnie nie wiesz o tym, że najpopularniejsza czarna herbata różni się od coraz popularniejszych herbat kolorowych wyłącznie procesem przygotowania liści i momentem ich zbioru. Ciekawostkę stanowi fakt, że w nomenklaturze używanej przez Chińczyków herbaty przybierają nazwy od koloru przyrządzonego naparu, a my rozróżniamy je na podstawie koloru liści. Tym sposobem chińska czarna herbata to u nas czerwona, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu oryginalnych, regionalnych liści.
Szereg badań prowadzonych nad poszczególnymi rodzajami herbat, wykazał, że znaczenie dla ich właściwości ma nie tylko podstawowy składnik (Camelia Sinensis, zioła, konopie), ale także prowadzona fermentacja i suszenie. Zwiększając swoją świadomość o działaniu herbat możesz dobierać ich rodzaje tak, by wspomóc swoje ciało w wybranych obszarach.
Rodzaje herbat ich prozdrowotny wpływ
1.Herbata z konopi
Nieoczywistą formą spożywania konopi jest przyrządzanie naparu. Badania pokazały, że pijąc herbatę konopną uśmierzasz ból, redukujesz bóle głowy, usprawniasz pracę żołądka. Konopie korzystnie wpływają także na redukcję stanów zapalnych, zmniejszają lęk, łagodzą stany depresyjne oraz codzienny stres. Herbata konopna pomaga też w problemach z bezsennością, ponieważ ma działanie uspokajające.
2. Herbata rumiankowa
Rumianek stosowany jest przez nasze babcie od lat. Wykazuje właściwości rozluźniające. Doskonale wpływa na uśmierzenie dolegliwości ze strony żołądka oraz ogólne odprężenie. Herbata rumiankowa zmniejsza ból menstruacyjny, a także obniża poziom cukru we krwi.
Badania nad działaniem rumianku wykazały, że przeciwdziała również osteoporozie. Niektóre analizy badawcze sugerują, że ma właściwości antynowotworowe.
Dzięki właściwościom antybakteryjnym wspomaga gojenie ran. Może być stosowana do przemywania otarć, uszkodzeń skóry, a także przy lekkich zapaleniach oczu.
3. Herbata imbirowa
Herbata z dodatkiem korzenia imbiru ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym sposobem na leczenie przeziębienia. Doskonale rozgrzewa, uśmierza ból gardła i mobilizuje ciało do walki. Imbir polecany jest także jako roślina stabilizująca cukier we krwi, a także pomoc w odchudzaniu. Łagodzi też dolegliwości żołądkowe. Już kilka plasterków dodanych do czarnej herbaty sprawi, że poczujesz się lepiej.
4. Zielona herbata Matcha
Matcha coraz częściej pojawia się na naszych stołach jako dodatek do deserów, a także dietetycznych dań. Po zmieszaniu z mlekiem bądź wodą, sproszkowana herbata, przyśpieszy metabolizm.
Matcha charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym, obniża poziom cholesterolu oraz stabilizuje cukier we krwi. Okazuje się pomocna zarówno u odchudzających się, jak i osób mających problem z wahającym się poziomem glukozy.
Herbata typu Matcha chroni też wątrobę, poprawia funkcje mózgu (uwagę, reakcję i pamięć). Zapobiega powstawaniu nowotworów wątroby, skóry i płuc (dzięki zawartości 3-galusanu epigallokatechiny – EGCG).
5.Herbata z kurkumy
Kurkuma uważana jest za przyprawę o potencjalnym działaniu antynowotworowym. Może też ograniczać wystąpienie choroby Alzheimera, wspomaga metabolizm oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz zmniejsza objawy zapalenia stawów.
Zaleca się dodanie jednej łyżeczki stołowej kurkumy na około 4 filiżanki herbaty. Napar z kurkumą należy zagotować, dla poprawy smaku możesz dodać miodu.
6.Herbata z mięty pieprzowej
Mięta pieprzowa, podobnie jak inne napary charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym, wspomaga układ pokarmowy usprawniając trawienie. Redukuje ilość gazów, eliminuje bóle brzucha. Poprawa działanie układu odpornościowego i wspomaga walkę z bakteriami.
7. Herbata Rooibos
Popularny Rooibos dzielnie walczy z wolnymi rodnikami, pomaga poprawić kondycję skóry, spowalnia procesy starzenia się, a przy tym doskonale smakuje. Warto zaznaczyć, że Rooibos stosowany jest także w uśmierzaniu bólu głowy oraz obniżaniu ciśnienia krwi.
8. Klasyczna czarna herbata
Czarna herbata jest niedoceniana, gdyż również w niej drzemie duża prozdrowotna moc. Do jej zalet należy ochrona higieny jamy ustnej – zmniejsza tworzenie się płytki nazębnej oraz powstawanie bakterii, które mogą powstawanie próchnicy.
Czarna herbata wraz z zieloną wpływa na zdrowie serca,a konkretnie ogranicza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Liście tej herbaty zapobiegają chorobom nowotworowym oraz obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy.
9. Herbata walerianowa
Napar z walerianą jest znanym, naturalnym środkiem uspakajającym. Redukuje stres, zmniejsza lęk oraz napięcie. Substancja wspomaga zasypianie i poprawia jakość snu.
Kozłek lekarski (waleriana) obniża ciśnienie krwi, co wpływa na zdrowie serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru lub zawału serca.
10. Herbata z mniszka lekarskiego
Herbata z mniszka lekarskiego używana jest w celu detoksykacji organizmu. Doskonale oczyszcza ciało, wspomaga wydalanie moczu. Może pomóc w uzupełnieniu niedoborów żelaza, a także pomoże zadbać o Twój wzrok. Dodatkowym atutem jest obniżanie ciśnienia krwi, które u większości Polaków jest zbyt wysokie.
11. Zielona herbata typu Sencha
Sencha jest delikatną zieloną herbatą, która poprawia pracę układu wydalniczego, dodaje energii, a także przyśpiesza metabolizm. Sencha może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2. oraz reguluje poziom cholesterolu w organizmie człowieka.
12. Herbata hibiskusowa
Hibiskus w Twojej herbacie korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi oraz zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Jak zdecydowana większość herbat zawiera szereg przeciwutleniaczy, które zwalczają wodne rodniki powstałe w reakcji na złą dietę i zanieczyszczenie środowiska. Suplementacja hibiskusem powoduje wzrost przeciwutleniaczy we krwi i jednocześnie redukuje związki odpowiedzialne za stres oksydacyjny, które może powodować niebezpieczne uszkodzenia komórek organizmu.
Herbata z Hibiskusa zmniejsza również ryzyko otyłości, ponieważ pobudza metabolizm i ogranicza wchłanianie skrobi i sacharozy. Poza tym Hibiskus to naturalny środek przeciwdepresyjny, ponieważ zawiera w swym składzie bioflawonoidy.
13. Herbata ze skórki pomarańczy
Magia herbaty ze skórki pomarańczy drzewie w jej różnorodności prozdrowotnych właściwości. Herbata pomarańczowa zawiera pektynę, która łącząc się z kwasami żółciowymi w wątrobie obniża cholesterol.
Napar ze skórki pomarańczy używana jest od tysięcy lat w medycynie chińskiej do obniżania ciśnienia krwi. Herbata słynie też jako silny środek przeciwzapalny (pomaga przy zapaleniu stawów) oraz wzmacniający odporność organizmu (pobudza tworzenie bakterii probiotycznych w jelitach). Wdychanie oparów herbacianego napoju łagodzi bóle głowy i migreny.
Herbata ze skórki pomarańczy ma także działanie antybakteryjne, dzięki czemu pomaga leczyć przeziębienie, grypę, infekcje wirusowe i grzybicze. Poza tym wpływa na obniżenie masy ciała (stymuluje metabolizm) oraz ma działanie antyalergiczne (blokuje uwalnianie histaminy, która odpowiada za reakcje alergiczne).
14. Herbata z osmantusem
Napar z osmantusem znany jest z usuwania toksyn zgromadzonych w wątrobie i nerkach. W medycynie chińskiej jest stosuje się go jako silny środek czyszczący – wspomaga wówczas leczenie problemów związanych z nerkami, wątrobą oraz układem hormonalnym.
Niweluje nieprzyjemny zapach z ust, więc możesz jej używać rano jako płyn do płukania ust.
Herbata osmantusowa zmniejsza stres oksydayjny, a także zawiera substancje antyalergiczne (zmniejsza zaczerwienia w gardle oraz ilość śluzu w płucach).
15. Herbata z dzikiej róży
Dzika róża silnie wspomaga układ odpornościowy przez dostarczenie witaminy C, a także detoksykuje i oczyszcza ciało.
16. Herbata korzenna
Korzenne przyprawy przyjemnie uspokajają i korzystnie wpływają na jakość snu. Napar spożywany wieczorem przyczyni się do poprawy jakości wypoczynku.
17. Herbata tymiankowa
Znana ze zwiększania odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pomaga leczyć przeziębienia i grypę. Mobilizuje ciało do walki, zmniejsza bóle głowy i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
18. Liście Paczuli (Patchouli)
Paczula jest składnikiem działającym ogólnoustrojowo. Odtruwa, wspomaga zasypianie, a także może pomóc zwiększyć możliwości seksualne.
19. Herbata cynamonowa
Herbata cynamonowa wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest pomocna w zwalczaniu przeziębienia, kaszlu, kataru i bólu gardła. Odznacza się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Poprawia krążenie krwi i wzmacnia układ immunologiczny.
20. Herbata anyżowa
Herbata anyżowa jest remedium na niestrawność i bóle brzucha. Doskonale rozluźnia i potrafi znacznie zmniejszyć bóle menstruacyjne.
21. Czerwona herbata
Czerwona herbata zasłynęła z obniżania cholesterolu we krwi i wspomagania odchudzania. Wybierana jest tako booster metabolizmu.
22. Herbata z kopru włoskiego
Choć koper włoski może zdawać się średnim kandydatem do przyrządzenia herbaty, jego właściwości przekonają nawet najbardziej opornych. Silnie wspomaga układ odpornościowy, korzystnie wpływa na trawienie i usuwanie złogów w jelitach. Wspomaga odchudzanie i sprawia, że zapomnisz o uczuciu ciężkości po posiłku.
Co jest ważne przy wyborze herbaty
Oczywistym jest, że największe właściwości prozdrowotne będą wykazywały herbaty pochodzące z kontrolowanych, najlepiej ekologicznych upraw. Określa się, że to całe, zwinięte listki niosą za sobą największe bogactwo antyoksydantów i substancji aktywnych. Dużą zaletą wysokiej jakości produktów jest fakt, że nadają się one do kilkukrotnego parzenia i przyrządzenia większych ilości naparu.
Nie upieraj się przy klasycznej czarnej herbacie. Poznaj bogactwo smaków innych mieszanek i ciesz się ich komplementarnym działaniem na Twój organizm!
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!